Moped (AM körkort)

Att kunna och få köra moped är frihet och flexibilitet för många, både för yngre och för äldre. Körkort för moped klass 1 krävs för mopedbilar samt EPA / A-traktor som går 45km/h.

AM körkort för moped

Skillnaden mellan moped klass 1 och klass 2

Det absolut viktigaste att veta till en början är att det finns två olika typer av mopedklasser. Moped klass 1 är för mopeder, mopedbilar och epa-traktorer som har en maxfart på högst 45 km i timmen. För att få köra moped klass 1 så behöver du ta ett så kallat AM körkort. Du hittar mer information om moped klass 1 på trafikverkets hemsida.

Sedan finns även moped klass 2 som innefattar mopeder som har en maxhastighet av 25 km i timmen. För att köra dessa krävs att du har ett så kallat förarbevis för moped klass 2. Du hittar mer information om moped klass 2 på trafikverkets hemsida.

Det absolut vanligaste valet idag för de som fyllt 15 år är moped klass 1.

Fordon som du får köra med AM och förarbevis

Transportstyrelsen har en bra lista där du kan se vilka olika fordonstyper du får köra med de olika typer av körkort som finns i Sverige, bland annat AM körkort för moped. Du hittar den listan här.

Övningskörning med moped

Privat övningskörning med moped är ej tillåtet i Sverige varken för moped klass 1 eller moped klass 2. För att ta AM körkort eller förarbevis så krävs det att du gör detta via en godkänd trafikskola.